Effect van SEH-sluiting op volumegroei
Afgelopen decennium zijn diverse seh’s in Nederland gesloten of omgevormd tot spoedpost. De toekomst van de acute zorg is ook nu in meerdere regio’s actueel. Er zijn zorgen of de toegang tot zorg nog wel gegarandeerd blijft bij spoed. Voorstanders van seh-sluitingen betogen dat concentratie van acute zorg de kwaliteit verbetert, terwijl tegenstanders vrezen voor verminderde toegankelijkheid of een toename van de zorgvraag elders, zoals bij huisartsen.
In dit kader hebben wij onderzocht of het zorgvolume verandert na sluiting van een seh.
Uit onze analyse blijkt dat een seh-sluiting nauwelijks effect heeft op het zorgvolume. In andere woorden: mensen die in het werkgebied van een gesloten seh wonen, krijgen gemiddeld niet meer of minder zorg na de sluiting dan daarvoor. Er is in die zin dus geen bewijs dat mensen niet meer de zorg krijgen die ze nodig hebben.
Alleen bij seh-sluitingen in het kader van faillissementen is een dip in het volume zichtbaar, maar die is tijdelijk. Ook is er geen indicatie dat seh-sluitingen leiden tot een hoger gebruik van huisartsenzorg. Opvallend is dat de omvorming van een seh naar een spoedpost wel gepaard gaat met een stijging in het zorgvolume.
Meer weten? Download hier het volledige rapport.
Download hier de studie »