Barometer Groene OK
Operatiekamers in Nederland hebben een aanzienlijke CO2-uitstoot. Dit staat haaks op hun doel om de gezondheid van patiënten te verbeteren. De Barometer Groene OK is ontworpen om de ‘CO2-hotspots’ van OK-centra in kaart te brengen. Als we weten waar de milieubelasting groot is, kunnen we gericht verbeteren.
De werking van de Barometer is eenvoudig en doeltreffend. Ziekenhuizen vullen een vragenlijst in en ontvangen op basis hiervan een adviesrapport met een op maat gemaakte geprioriteerde lijst met maatregelen. Nu is op basis van de totale dataset een landelijk beeld geschetst en zijn verbeteracties voor de gehele sector geformuleerd. Het is voor het eerst dat er een landelijke benchmark is ontwikkeld voor de verduurzaming van OK’s.
In dit landelijk adviesrapport identificeren we de tien belangrijke acties die gezamenlijk de CO2-uitstoot verminderen met bijna 75%. De meest impactvolle maatregel is de overstap naar groene energie, die met een potentieel van 18.000 ton CO2-equivalent een bijdrage van 35% levert. Het stoppen van het gebruik van lachgas voor anesthesie staat op de tweede plek, met een besparing van ruim 6.000 ton CO2-equivalent. De overgang naar herbruikbare (PFAS-vrije) operatiejassen volgt als derde belangrijkste maatregel. Disposable operatiejassen dragen verreweg het meest bij aan de CO2-uitstoot van alle gekwantificeerde materialen.
Dit rapport is tot stand gekomen door samenwerking tussen Gupta Strategists, het Landelijk Netwerk Groene OK, Radboud Universiteit, het Leids Universitair Medisch Centrum en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Het is op 4 juni 2024 aangeboden en in ontvangst genomen door Pia Dijkstra (Minister voor Medische Zorg).
Download hier het rapport »